πας μη Έλλην…

24 02 2007

history

Φωτογραφία: Παραλία Π. Φαλήρου

Τι είναι αυτό που μας κάνει να σκεπτόμαστε και να κρίνουμε ελεύθερα;

Η παιδεία μας.

Τι είναι αυτό που μας επιτρέπει να εκφράσουμε την σκέψη μας προφορικά και γραπτά;

Το σύνταγμα μας και κατά συνέπεια η δημοκρατία μας.

Ξεκινάω ένα θέμα το οποίο θα έχει πολλά «πιασίματα» ώστε να γεννώνται καινούργια θέματα.

Τι σημαίνει, λοιπόν, «ελληνική παιδεία»;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μόλις κατά την κύηση μιας μέλλουσας μητέρας ξεκινούν τα όνειρα των γονέων για το βρέφος. Το παιδί μεγαλώνει και όταν φτάσει στην «λαμπρή» ηλικία των 5 – 6 ετών ξεκινάει ο «βομβαρδισμός». Σχολείο, αγγλικά, γερμανικά, πιάνο. 5-6 χρόνια μετά αρχίζει το ξεκαθάρισμα στο που τραβάει και που όχι ο πιτσιρίκος. Το αποτέλεσμα είναι κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων να δέχεται συνεχώς νέες πληροφορίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν τον αφήνουν καθόλου αδιάφορο. Δεν ξέρει όμως ακόμα το γιατί.

Έρχεται, λοιπόν, η ώρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο «πιτσιρίκος» μπαίνει σε ένα χώρο όπου αρχίζει να καταλαβαίνει που του χρησιμεύουν όλα τα παραπάνω. Καταλαβαίνει ότι έχουν τεθεί γερές βάσεις για μια μετέπειτα όχι αναγκαστικά καριέρα, αλλά διεύρυνση ιδεών και αύξηση του μορφωτικού επιπέδου. Γιατί το πανεπιστήμιο από μόνο του είναι μια «ΙΔΕΑ».

Όντας φοιτητής στο εξωτερικό βλέπω την διάκριση ανάμεσα στην «παιδεία» και στην «ελληνική παιδεία». Καταλαβαίνω την εμφανή διαφορά όχι μόνο μορφωτικού επιπέδου, αλλά και αυτού που λέμε «σπιρτάδα». Σ’ εμένα, τον «Έλληνα», μου φαίνεται αδιανόητο να ξεκινάς μια επιστήμη όπως η Ιατρική και να μην ξέρεις από Χημεία, ή να πρέπει να διαβάζεις «τι εστί ολοκλήρωμα» στο πρώτο έτος των Πολιτικών Μηχανικών.

Η κατάσταση χειροτερεύει όμως όταν καταλαβαίνεις ότι σε παρακολουθούν κάμερες, όταν σεκιουριτάδες σε ελέγχουν πριν περάσεις από τις πόρτες και όταν πουθενά δεν ακούγεται η φωνή αυτού που έχει δικαίωμα στην παιδεία. Έννοιες όπως «Άσυλο» φυσικά δεν υπάρχουν ούτε καν στο λεξικό. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν παραπονιέται για αυτό.

Η «ελληνική παιδεία» συμφωνώ, χολένει σε πολλά σημεία. Έχει χάσει όμως την ουσία της;

Ναι υπάρχει παραπαιδεία, αλλά υπάρχει ο «ορισμός» της δωρεάν κρατικής παιδείας και όχι η πληρωμή διδάκτρων σε δημόσια πανεπιστήμια ή η πληρωμή των βιβλίων του σχολείου.

Ναι τα πανεπιστήμια είναι μπουρδέλα. Όποιος θέλει μπαίνει, σπάει, ρημάζει κάνει κατάληψη. Αλλά είναι ελεύθερος να διακινήσει και να πει τις ιδέες του. Είναι «ελεύθερος». Ξέρει να κάνει διάλογο και να βγάζει αποφάσεις από αυτόν. Ξέρει τι σημαίνει δημοκρατία. Αυτή είναι η «παιδεία» και όχι η «άριστη γνώση του άρθρου 7 του νόμου 367 του αστικού κώδικα».

Για αυτό δεν μου κάνει εντύπωση ούτε ότι έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο λόμπυ στην Αμερική, ούτε ότι το ΜΙΤ έχει 25 Έλληνες καθηγητές. Γιατί οι έννοιες και συγχρόνως ιδέες, ελευθερία και δημοκρατία, γεννήθηκαν από μας και διατηρούνται ουσιαστικά από «εμάς».

Γιατί ρε φίλε ξένε, είσαι βάρβαρος πώς να το κάνουμε.

* Αφορμή για το παρών κείμενο είναι ένα περιστατικό ελέγχου που μου συνέβη στο πανεπιστήμιο και η πρόσφατη ιστορία με το άρθρο 16.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

10 Σχόλια

25 02 2007
John Tsevdos

Μεγάλο θέμα άνοιξες boy, αλλά διαφωνώ μαζί σου σε πολλά θέματα… Επίσης σε πολλά πανεπιστήμια σε όλη την γη υπάρχει το «άσυλο» (όπως στην Αμερική), ενώ ταυτόχρονα δεν τίθεται θέμα κουκουλοφόρων, ξύλου, καταστροφών κτλ. τις οποίες πληρώνει ο κάθε κακόμοιρος πολίτης… Επίσης στο θέμα «βαρβαρότητας» μας βρίσκω πολύ πιο «βάρβαρους» από τους «βάρβαρους»!!!

25 02 2007
vtsib

Δεν είπα ότι είμαστε άριστοι και ανέφερα ένα πολυ μικρό ποσοστό των «κακών» μας. Είμαστε όμως από τις λιγοστές χώρες και λαούς που στα του πανεπιστημίου αποφασίζουν ΚΑΙ οι φοιτητές που στο κάτω-κάτω είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι. Είμαστε από τα λίγα κράτη που έχουμε δωρεάν παιδεία και στην σύγκλητο του πανεπιστημίου συμμετέχει εκπρόσωπος των φοιτητών. Όλα αυτά είναι δείγματα δημοκρατίας και όχι φασιστικού καθεστώτος που υπάρχει στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια. Δεν είναι ελευθερία να τους πληρώνω και να ΜΕ κάνουν ότι θέλουν. Ούτε να τους κάνω ότι θέλω φυσικά επαναλαμβάνω.

27 02 2007
sofogreg

Δηλαδή, θα το γυρίσουμε σε πολιτικά σχόλια;
Άντε και βουλευτής αγόρι μου. Να έχουμε και δόντι!!!

27 02 2007
vtsib

Μπα όχι δεν το γυρνάμε. Απλά παράπονο και αγανάκτηση της στιγμής ήταν. Έτσι κι αλλιώς ό,τι μου έρθει στο μυαλό γράφω οπότε… 😛

7 03 2007
Απολλώνια

Μεταξύ μας, έχω ενδοιασμούς.
Νομίζω οτι ο νεο-έλληνας δεν ενδιαφέρεται να είναι ελεύθερος, δεν έχει τα μέσα να αξιοποιήσει την ελευθερία του αυτή. Δεν παράγει σκέψη πλέον.
Ενδιαφέρεται μόνο για το δικαίωμά του να είναι τραμπούκος.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν όταν κάποιος έχει κάτι χωρίς να αναγνωρίζει την αξία του απλά δεν είναι άξιος να το έχει.

Καλώς σε βρήκα!
🙂

8 03 2007
vtsib

Δεν παράγει σκέψη πλέον;

Τότε τι κάνει όλη η ελληνική μπλογκό-σφαιρα; 😛

Καλώς ήρθες
🙂

8 03 2007
Απολλώνια

hehe!

Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!

Η μπλογκοκενωνία είναι συμπαθέστατη ομολογουμένως, αλλά παραμένει μειοψηφία… Εξάλλου πολλές απο τις σκέψεις της είναι σεξουαλικά και ουχί κοινωνικά υποκινούμενες… Άρα μηδέν συμπέρασμα.

Έξω υπάρχουν τόσα πρόβατα που δεν μας φτάνουν πλέον οι τσοπάνηδες.
Άσε που κυκλοφορεί καινούργια καραμέλα ακροδεξιάς προελεύσεως η οποία καταπραϋνει πάσης φύσεως συμπλέγματα…
Να αναφέρω τις εξουσιαστικές τάσεις που καταλαμβάνουν τη σκέψη των αξιοθάυμαστων και αμόλυντων ορθόδοξων πατέρων, μετατρέποντάς τους σε τελώνια; Μπα θα με πείς κακιά και θα έχεις δίκιο…
Απογοητεύομαι όμως. Ανάγκη λοβοτομής…
Καλημέρες
Λίτσα.

8 03 2007
vtsib

«Εξάλλου πολλές απο τις σκέψεις της είναι σεξουαλικά και ουχί κοινωνικά υποκινούμενες… »

Με πήρες χαμπάρι; :PPPPPPPP

Η ιστορία μας διδάσκει ό,τι γενικά οι μειοψηφίες πάντα κάνανε την διαφορά. Γιατί ανέκαθεν υπήρχαν πρόβατα και ανάμεσα τους ο αρχι-τσοπάνης.

Επίσης, η απογοήτευση είναι τροχοπέδη της παραγωγής σκέψης. Οπότε μην απογοητεύεσαι 😛

Καλησπέρες (γιατί εμείς οι ρέμπελοι κοιμόμαστε αργά και ξυπνάμε αργά)

8 03 2007
Απολλώνια

Για μένα μιλούσα, αλλά έβαλες τα χέρια σου και έβγαλες τα μάτια σου καμάρι!
(χεχε!)

Η απογοήτευση γίνεται σιγά σιγά οργή… Παραγωγική ή αυτοκαταστροφική οργή, θα δείξει η ταπεινή ιστορία.
(μακάρι να έχεις δίκιο.)

Για το θέμα του ύπνου ουδέν σχόλιο. Ζηλεύω. Ανάγκες βλέπεις…

8 03 2007
vtsib

Οργή; Και μετά την οργή τι;

Εδώ που τα λέμε έχω ψιλο-καταστραφεί. Δεν γίνεται να κοιμάμαι κάθε φορά στις 6, πρέπει να το κόψω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: