Σκέψεις για το podcasting

4 12 2007

Προσπαθώ να σκεφτώ τι διάολο θα μπορούσε να είναι αυτό το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική podcast σκηνή. Και εξηγούμαι.

Η ελληνική pod-o-σφαιρα έχει λίγα έως ελάχιστα podcast σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Αν μάλιστα προσπαθήσουμε να βρούμε ποια από αυτά είναι φτιαγμένα με μεράκι και θεωρούνται ότι «είναι» podcasts, τότε σίγουρα μετριούνται στα δάχτυλα. Συγχρόνως όμως η σκηνή είναι κορεσμένη. Γιατί; Γιατί το μόνο «αξιόπιστο» πράμα που διαφαίνεται μέσα από το podcasting αυτή τη στιγμή είναι η τεχνολογία.

Αδυνατώ να φανταστώ νέα podcasts που να μην περιέχουν τεχνολογία. Ίσως επειδή είναι ακόμα πολύ φρέσκα τα πράματα και ασχολούνται με αυτά μόνο άνθρωποι της τεχνολογίας. Αν, λοιπόν, αφήσουμε έξω την τεχνολογία, τι είδους θεματολογία θα μπορούσε να περιέχει ένα νέο podcast;

  1. Τέχνη: Υπάρχουν ήδη μερικά, με αναφορές κυρίως στον κινηματογράφο. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει θεματολογία με μουσική, η κατάσταση όμως με τα πνευματικά δικαιώματα το απαγορεύει.
  2. Αθλητικά: Ωραία θεματολογία, με μπόλικο υλικό, αλλά ποιος θα ακούσει ένα podcast, όταν βρίσκεται 2 sec μακρυά από το ραδιόφωνο του και τους αμέτρητους πλέον αθλητικούς σταθμούς;
  3. Πολιτική: Πόσο βαρετό podcast θα είναι;
  4. Επιστήμη: Αρκετά ενδιαφέρον, αλλά με περιορισμένο κοινό.
  5. Λίγο απ’ όλα: Μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα λύση, αλλά πόσα «χύμα» podcast μπορούν να βγούνε χωρίς να υπάρξει κορεσμός;;

Γεγονός, πάντως, είναι ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη κινητικότητα και από πλευράς κοινού και από πλευράς παραγωγής.

Ελπίζω μέσα από αυτή τη κινητικότητα να βγουν νέες ιδέες και όχι αναμασήματα. Λύσεις υπάρχουν σίγουρα. Μάλλον εγώ δεν τις βλέπω.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

10 Σχόλια

4 12 2007
themos

Ενδιαφέροντα τα σχόλιά σου. Σίγουρα χρειάζονται εξειδικευμένα podcast, πχ για σινεμά, αθλητικά, υγεία κτλ κτλ όπως υπάρχουν εξειδικευμένα περιοδικά για κάθε πτυχή της ζωής. Νομίζω πως ο λόγος γιατί δεν έχει γίνει ακόμα αυτό είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί *ακροατές* για να τα ακούσουν. Σκέψου απλώς τι ποσοστό των ανθρώπων που ξέρεις ακούνε podcasts στην Ελλάδα.

Πολύς κόσμος δεν μπορεί εύκολα να γραφτεί συστηματικά σε podcasts. Εγώ δεν είχα ακούσει σχεδόν κανένα Podcast πριν βάλω iTunes, διότι δεν υπάρχει σε windows κάποιο στάνταρ πρόγραμμα που σου επιτρέπει να ακούς podcasts εύκολα. Επίσης, αν δεν έχεις φορητό MP3 player, είναι λίγο περίεργο να ακούς στο άσχετο MP3.

Χρειαζόμαστε περισσότερο podcast-culture!

4 12 2007
tsevdos

Καλά τα λες ρε Βαγγέλη, αλλά μην ξεχνάς πως και τα πιο επιτυχημένα ελληνικά podcast (όπως το δικό σου 😛 ), έχουν maximum 200 με 300 ακροατές (οι οποίοι είναι και στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους άνθρωποι της τεχνολογίας)… Τώρα βέβαια είναι κάπως βλακεία να ακούμε μόνο τεχνολογικά-based podcast, αλλά από την άλλη δεν είμαστε και για περισσότερα – με λίγα λόγια είναι κάπως βλακεία να αρχίσει κάποια προσπάθεια κάποιος για 10-15 άτομα… Anyway, όταν τα podcast γίνουν ακόμα και πιο mainstream ίσως δούμε και περισσότερες προσπάθειες!

4 12 2007
Flareman

Κοίτα, το πρόβλημα είναι γενικότερο. Από τη στιγμή που επιλέγουμε να κάνουμε εκπομπή στα Ελληνικά, αυτομάτως περιοριζόμαστε στο Ελληνικό κοινό. Υπάρχουν αρκετοί ακόμη που δεν έχουν καν Internet, πόσο μάλλον DSL γραμμές που είναι απαραίτητες για να ακούσεις podcasts.

Ένα αυτό.

Από την άλλη, ακόμη και αν υπάρχει DSL, πολύς κόσμος βλέπει το PC ως εργαλείο που αφορά μόνο τη συγγραφή γραμμάτων, εργασιών, το στήσιμο PPTs, να βρεις καμιά διεύθυνση, άντε να κατεβάσεις και κάνα τραγούδι και καμιά ταινία – σου λέει, τι; Θα κάτσω στο χαζοκούτι μισή ώρα να ακούω εκπομπή; Σιγά μη με ενδιαφέρει (χωρίς να έχει ακούσει ούτε ένα επεισόδιο αυτά), έχω δίπλα το ραδιόφωνο. Και στο κάτω κάτω έχω και το MP3 μου, έχω κόψει τις εκπομπές γιατί είναι βλακείες.

Έλα όμως που έχει στο μυαλό του το πρότυπο του ραδιοφώνου όπου κάθε 10 λεπτά παπαρολογία βάζει ένα mainstream τραγούδι και είκοσι λεπτά διαφημίσεις/ειδήσεις; Και με αυτόν τον τρόπο, ενώ σχεδόν οι πάντες έχουν MP3 player και θα μπορούσαν να κατεβάσουν το εκάστοτε επεισόδιο και να το πετάξουν πάνω, πολύ πολύ λίγο ακούνε.

Ε, όπου μειώνεται η ζήτηση μειώνεται και η προσφορά, αναγκαστικά:(

Πάντως υπάρχει ενδιαφέρον, το κλειδί είναι να δημιουργήσουμε από τους κύκλους μας ακροατές. Μόνο έτσι θα πάρει φόρα το όχημα και θα ενδιαφερθούν κι άλλοι παραγωγοί podcasts.

4 12 2007
vtsib

Οι παραπάνω σκέψεις μου γεννήθηκαν καθώς προσπαθούσα να βρω τι παραπάνω μπορώ να κάνω εγώ στο δικό μου podcast, έτσι ώστε να μπορέσω να κεντρίσω ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Από τα σχόλια σας λοιπόν συμπεραίνουμε όλοι – και πολύ σωστά – ότι το πρόβλημα αρχικά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακροατές. Και γιατί δεν υπάρχουν ακροατές; Γιατί δεν υπάρχουν τεχνικές γνώσεις (βλ. podcatchers, RSS, web 2.0), ή δεν υπάρχουν δυνατότητες (βλ. DSL), ή γενικά υπάρχει μία αδιαφορία απέναντι στα εναλλακτικά media.
Γνωρίζω αρκετά άτομα τα οποία έχουν dsl γραμμή, την χρησιμοποιούν κατά κόρων όσο αφορά το downloading, την πειρατεία ή το gaming και είναι παντελώς αδιάφοροι για το τι γράφω εγώ, εσύ, ο τρίτος στο μπλογκ του. Και όταν του πεις βάλε ρε μαλάκα να ακούσεις μία προσπάθεια που κάνω, ακούει 3 λεπτά και μετά το κλείνει λέγοντας: «Θα το κατεβάσω να το ακούσω μετά».
Πάνω σε αυτό, λοιπόν, οφείλεται και η ύπαρξη των τόσων τεχνολογικών μπλογκς και ποντκαστς, αφού γενικά η νοοτροπία που ισχύει είναι «βαριέμαι να ασχοληθώ» και τελικά ασχολούνται μόνο αυτοί που είναι άρρωστοι με την τεχνολογία. Μην ξεχνάμε ότι και το μεγαλύτερο μέρος της μπλογκο-κοινότητας αποτελείται από τεχνολογικά μπλόγκς.
Εν κατακλείδι, συμφωνώ flareman. Μόνο ένα έναυσμα στους στενούς μας κύκλους ίσως να ξυπνήσει τον χρήστη-ακροατή και κατά συνέπεια τους παραγωγούς.
Δεν είναι όμως ενδιαφέρον να ψάξουμε να βρούμε πως έγινε και στην Αμερική π.χ. το podcasting είναι αυτό που είναι;

4 12 2007
papo

άλλες χώρες – άλλα ποσοστά διεύσδησης internet και τεχνολογίας – η Ελλάδα ειναι 10-20 χρόνια πίσω ακόμα – έχουμε δρόμο!

Για windows υπάρχει αρκετά decent podcatcher

http://juicereceiver.sourceforge.net/

Πάντως tsib μην αγχώνεσαι το ελληνικό podcasting ειναι στα σπάργανα – last 2 years! εισαι και εσυ ..ενας μοναχικός καβαλάρης…θέλει χρόνο ακόμα!Μονο το μεράκι και το παθος είναι συμπαράσταση (και φυσικα όσοι ακουν) στον κάθε podcaster 😉

5 12 2007
Flareman

Έχω κατά νουν κάτι για να σπρώξω λίγο την κατάσταση, τουλάχιστον στους κύκλους μου, θα μιλήσω σχετικά στο Νυστέρι όταν το επεξεργαστώ λίγο καλύτερα.

Για τώρα, word of mouth που λένε. Το μεγάλο πρόβλημα το συνόψισε ο Βαγγέλης σε μία πρόταση: μας λείπουν ακροατές, γι’ αυτό δεν είμαστε αρκετοί και (στο σύνολο πάντα, αρκετές επιμέρους προσπάθειες είναι εξαιρετικές) αρκετά ποιοτικοί.

5 12 2007
vtsib

@papo: Ναι θέλει χρόνο, αλλά θέλει και κινήσεις από εμάς τους ίδιους τους podcasters. Αν το αφήσουμε και εμείς μόνο του, στην μοίρα του χωρίς πάθος και μεράκι όπως λες, κλάφτο.

@flareman: Χμμμ, για ρίξε καμιά ιδέα

7 12 2007
vtsib Pods #07 - Υπόθεση για…δύο (Part II) « vtsib Pods

[…] Podcasting και Ελλάδα […]

8 12 2007
Rizobreaker

Καλά όσα λέτε παιδιά, αλλά έχω να προσθέσω, ότι ένα πάρα πολύ επιτυχημένο podcast ήταν αυτό του Sykofanti (άκρως πολιτικό-σατιρικό), που δυστυχώς έχει πολύ καιρό να βγάλει κάτι…
Για το δικό μου δεν έχω να πω κάτι, όσοι το ακούνε μπορούν να σχολιάσουν… Αλλά γενικά πιστεύω ότι τα μονοθεματικά podcast δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πολυθεματικά, από άποψη ενδιαφέροντος…!

10 12 2007
vtsib

Ίσως τα πολυθεματικά χάσουν αξία όταν τα ελληνικά podcast γίνουν αρκετά. Τότε θα αποκτήσουν μεγαλύτερη τα μονοθεματικά, αφού οι ακροατές ως αρκετά περισσότεροι, θα «ψάχνονται» και περισσότερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: